Salamualaik,

Alhamdulillah diberi kesempatan oleh Allah SWT dihantar untuk menjejak kaki dibumi al-Fateh. Angan-angan yang dicipta bersama doa dipinta menjadi kenyataan dalam mengejar pelangi cita-cita.

Sedikit terlambat penerbangan dari peserta pemanah yang ke Kahraman Maras dalam pertandingan memanah tradisional disana. Menaiki penerbangan sendirian amat membosankan. Setelah sampai di Istanbul Atartutk Airport terus naik cab ke Istanbul jalannya fuhh jammed mengalahkan Kuala Lumpur. Sepatutnya naik tram ja lebih mudah. huhu

Misi ke Turkey ni sebenarnya ingin menjejak bowyer (pembuat busur) yang berada di Ankara. Kesempatan bersama rakan pemanah yang transit sebelum bergerak balik ke Kuala Lumpur amat bermakna dan mengikat jalinan ukhuwah sesama pemanah.

Banyak juga tempat2 sejarah kami redah ja ni..Alhamdulillah kebetulan berjumpa student (Hafiz) yang belajar disana juga boleh berkomunikasi dalam bahasa Turkey. Kebanyakan mereka tidak boleh bertutur dalam bahasa English.

Setelah rakan-rakan pemanah bergerak pulang ke KL kami juga terus menaiki bas ke Ankara jarak masa dalam 4 jam juga. melewati bandar kampung gunung ganang menghijau bukit yang ada pokok hanya rumput seluas mata memandang.

Sampai di sana sahabat yang juga penduduk di sana menyambut kami di bas station.

Gambar dinner di bandar Istanbul, sebelum berpisah keesokan harinya.

20150603_232337

Perjalanan ke Ankara dengan hanya menaiki bas, hospitality macam flight MAS. Cumanya steward nya agak garang hahha. Setiap sejam dia serve air, juice atau hot drink. Torbaeekkkk

20150604_15023120150604_150237

Dinner bersama rakan disana Turkish nice guy…makan apa?? hurmmm tatau nama hantam ja la…lapaq wehh jalan jauh lemau dah ni…

20150605_222502.jpg

Koleksi peribadi dirumah beliau. Ketika ni hari jumaat, beliau sedang diopis kami godek2 barang rumah dia hihi…(tapi dah kasi tau dia nak tengok2)

20150605_11065320150605_110731

Sarapan pagi semua roti…adoiiiii…amik tak ingat2…last sekali tak habih…mana nak masuk tekak dah seminggu benda sama…

20150605_112849

Terpaksa ku relakan jua..

20150605_112912

Nahh haii….roti dia

20150605_120244

Ni masjid sekitar situ…ready nak solat jumaat…tapi org xda lagi.,.awal sangat plak..cari masjid pun pakai google je beb.

20150605_12101220150605_121015

NIndia Turkish Tea atau biasa kita boleh cakap Shay..gula cube. kelatnya yang amat…

20150605_121829

Fresh strawberry…Ankara antara tempat yang subur dan terkenal dgn buah2an segar.

20150605_133646

Ni halaman condo sahabat tu…huhuh posing sikit lor..

20150605_135705

Boring wehhhh…sesi godek barang umah orang

20150605_14062420150605_14231820150605_14240120150605_14243520150605_14250020150605_14252720150605_14253720150605_142606

Petang tu kami dibawa ke stable kuda arab nya…bukit seluas mata,…katanya time winter snow boleh sampai paras pinggang..omak aii..

if you love to perform flight shoot you will love it…no missing arrow issue. huhu

20150605_193730

Sini biasa sarapan masak sendiri…simple ja…kalo pagi nak ikut perangai haku nak lepak kedai sorry…xda choice,..

20150606_11440520150606_11505820150606_12080920150606_121308

on the nextday hari yang ditunggukan untuk pergi berjumpa bowyer ( pembuat busur )

dia seorang yang amat baik…bg semua ilmu yang ada…busur ini adalah busur organik yang mana menggunakan bahan-bahan organik seperti kayu tanduk sinew (keting).

Proses yang harus dilalui berterusan minima selama 6 bulan untuk siap 1 busur.

DON’T ASK THE PRICE IF YOU HAVE THE HEART OF ART!

20150606_133157

Sempat juga menghadiahkan Kitab Memanah dan Berkuda kepada dia…hmmm paham ke dak tu lain cerita. 🙂

Untuk yang masih belum ada kitab sila ke Facebook : Kitab Memanah dan Berkuda

20150606_16103120150606_17372820150606_17382120150606_17382420150606_18463520150606_19404320150606_19411620150606_195214

Advertisements